Polecamy

Raport LIVERUR dotyczący oceny wykonalności LCA i LCC

Jak pisać efektywne wnioski unijne

Dotacje unijne

Wpływ pandemii na turystykę i edukację

Projekt HOSTVET - "POPRAWA ZARZĄDZANIA LOKALNYMI ORGANIZACJAMI HOSTING VET W SEKTORZE TURYSTYCZNYM" to projekt, który koncentruje się na sektorze turystycznym - dziedzinie, która w nadchodzącym czasie stanie przed wielkimi wyzwaniami. Partnerstwo utworzyło blog "NEWS FROM EUROPE", na którym dzieli się informacjami o działaniach w ramach projektu. Niektórzy partnerzy opublikowali informacje dotyczące edukacji i wpływu na sektor turystyczny, inni skupili się na turystyce i przeprowadzili wywiad z menedżerem hotelu, który podzielił się swoimi doświadczeniami w tej bezprecedensowej sytuacji. Poniżej zamieszczamy streszczenia artykułów opublikowanych na blogu.

"Od lutego 2020 r. działania we Włoszech w sprawie #covid19 zostały wstrzymane w każdym sektorze, projekty europejskie, które przewidują mobilność, zostały zawieszone zarówno te skierowane do uczniów, na mocy specjalnego dekretu rządu włoskiego do całego roku szkolnego 2019-2020 i nie wiemy, czy zostaną wznowione we wrześniu, jak i te zwykłe, ponieważ loty są zawieszone w całej Europie w celach turystycznych, chyba że istnieją pilne powody, dla których należy sporządzić upoważnienie, przyznawane tylko w sytuacjach wyjątkowo pilnych, co nie ma miejsca w przypadku projektów ERASMUS+."

Streszczenie z TIA Formazione-Italy

"W światowym hotelu należy zastanowić się, jak zmieni się sytuacja w barach i restauracjach. W rzeczywistości konieczne będzie zagwarantowanie bezpiecznej odległości socjalnej, obecności wszystkich przyborów, szczypiec i innych elementów pozwalających uniknąć bezpośredniego kontaktu rąk z jedzeniem. W przypadku obsługi przy stolikach zaleca się, aby na 10 metrów kwadratowych przypadały maksymalnie 4 osoby. Stoły powinny być ustawione w taki sposób, aby odległość między oparciem jednego krzesła a oparciem drugiego była większa niż jeden metr oraz aby goście stojący naprzeciwko siebie byli oddaleni od siebie o co najmniej jeden metr."

Streszczenie z MAD dla Europa-Hiszpania

"Wiadomo, że Portugalia ma bardzo tradycyjną edukację, konserwatywną, a nawet odporną na zmiany w zakresie stosowania nowych modeli pedagogicznych i bardziej atrakcyjnych narzędzi. W ciągu kilku dni cała społeczność edukacyjna musiała dostosować się do nowych okoliczności i to, co zawsze wydawało się trudne do wdrożenia w latach, w tych okolicznościach, w ciągu kilku dni pomogliśmy w autentycznej rewolucji pedagogicznej - wykorzystanie platform nauczania, takich jak Moodle, Zoom, Teams, Skype stało się niezbędne; konieczne było opracowanie nowych i dostosowanych planów działań edukacyjnych/szkoleniowych, często bez większych wskazówek ze strony kompetentnych jednostek w turystyce."

Streszczenie z Proandi-Portugalia

"Panika związana z wirusem Corona dotarła już do sektora hotelarskiego i turystycznego oraz hoteli. Hotele w Belgii, które już teraz nazywamy sezonem spadku, zamknęły swoje podwoje w 80 procentach. Biznes nigdy nie widział czegoś takiego.

Po prostu trzymamy i jak najszybciej odzyskać nasz biznes, a także zmotywować siebie i naszą rodzinę". i naszą rodzinę".

Streszczenie z Belerasm-Belgia

"Rząd nadmiernie analizuje obecne okoliczności i stara się opracować plan ograniczenia skutków w sektorze turystycznym i ogólnie w gospodarce.Paszportyzdrowotne", które pozwoliłyby władzom na sprawdzenie stanu zdrowia turystów wjeżdżających do kraju drogą powietrzną, morską lub samochodową, jak powiedział minister zdrowia w greckiej telewizji.

Streszczenie z IED-Grecja

Aby być na bieżąco z postępami projektu i jego działaniami, a także aby zapoznać się z oryginalnymi artykułami, można odwiedzić stronę: https://hostvetproject.wordpress.com/

Zobacz

Przeglądy praktyk zawodowych Cedefop: Włochy...

Tematyczny przegląd krajowy (TCR) Cedefop dotyczący praktyk zawodowych dla Włoch został...

Impreza upowszechniająca projekt StartApp

Projekt europejski "STARTAPP - zrównoważone strategie rekrutacji młodych ludzi zainteresowanych...

Certyfikacja roli menedżera ds. dobrego...

Projekt WELLypowstał w odpowiedzi na fizyczne i psychiczne skutki pracy dla pracowników...