4 wyzwania rolnictwa ekologicznego, o których powinieneś wiedzieć
Produkty ekologiczne są często doceniane za ich korzyści dla zdrowia i środowiska. Wokół produktów ekologicznych jest wiele szumu i to niesłusznie. Ale jeśli chodzi o rolnictwo i produkcję żywności ekologicznej, należy mieć świadomość, że wymaga to również wiele wysiłku, aby poradzić sobie z wieloma wyzwaniami rolnictwa ekologicznego.
Jednak młodzi rolnicy zainteresowani przyłączeniem się do rolnictwa ekologicznego nie powinni się zniechęcać. Powinni oni być świadomi tych wyzwań, aby dokonać świadomego wyboru i być lepiej przygotowanym do radzenia sobie z nimi.
Jakie są więc główne problemy rolnictwa ekologicznego? Dowiedzmy się tego.
Wyzwania rolnictwa ekologicznego, z którymi muszą sobie radzić rolnicy
1. Czas jest krytyczny
Jednym z głównych problemów rolnictwa ekologicznego jest czas. Nie dotyczy to wszystkich przypadków, ale ogólnie rzecz biorąc, ekologiczne produkty i mięso wymagają efektywnych łańcuchów dostaw, aby szybciej dotrzeć na rynek.
Główną różnicą między ekologicznymi a konwencjonalnymi metodami uprawy jest stosowanie mniejszej ilości środków chemicznych w produkcji żywności. Jednak pomimo oczywistych korzyści zdrowotnych, produkty ekologiczne są z różnych powodów bardziej podatne na gnicie. Od wahań temperatury podczas transportu i ogólnie mniej wyrozumiałego okresu przydatności do spożycia, produkty ekologiczne muszą być spożywane wcześniej, aby zapewnić bezpieczeństwo i atrakcyjność żywności.
2. Szkodniki też chcą twoich produktów ekologicznych
Innym krytycznym wyzwaniem rolnictwa ekologicznego jest inwazja szkodników, które są tak stare jak samo rolnictwo. Szkodniki, takie jak gryzonie lub owady, jeśli nie są kontrolowane, są odpowiedzialne za niszczenie upraw. Z tego powodu ludzie już od dawna używają środków chemicznych znanych jako pestycydy, aby skutecznie się z nimi rozprawić. Ponieważ jednak wiele z tych środków chemicznych nie jest pochodzenia naturalnego i są one toksyczne dla środowiska, nie są one dozwolone w rolnictwie ekologicznym.
W rezultacie, producenci ekologiczni muszą znaleźć alternatywne i skuteczne sposoby radzenia sobie ze szkodnikami. Nawet jeśli pestycydy są zakazane w rolnictwie ekologicznym, istnieją pewne pestycydy z naturalnych składników, które rolnicy ekologiczni mogą nadal stosować. Inne sposoby radzenia sobie ze szkodnikami obejmują zróżnicowane uprawy, stosowanie pułapek, zakłócanie kojarzenia lub wykorzystywanie ptaków i innych owadów.
3. Trudniej jest sprzedawać produkty ekologiczne
Jak wspomniano powyżej, w rolnictwie ekologicznym ważne jest, aby produkty szybko docierały na rynek, aby pozostały świeże i odżywcze. Jednak żyjąc w kulturze, w której dojazdy na duże odległości i zamawianie przez Internet są normą, produkty ekologiczne znajdują się w niekorzystnej sytuacji.
Z tego powodu rolnicy ekologiczni muszą znaleźć lokalne kanały dystrybucji swoich produktów, co nie zawsze jest możliwe. Alternatywnie, rolnicy powinni zainwestować w wysokiej jakości pojazdy z klimatyzacją, aby umożliwić dłuższy transport. W ten sposób produkty ekologiczne mogą dotrzeć na odległe rynki, gdzie popyt jest wysoki.
4. Ograniczona podaż żywności ekologicznej
Ostatnim wyzwaniem dla rolnictwa ekologicznego jest niższa wydajność produkcji w porównaniu z żywnością uprawianą konwencjonalnie. Oprócz niższej produkcji, głównie z powodu niestosowania nawozów przemysłowych, herbicydów i pestycydów, rolnictwo ekologiczne wymaga również więcej ziemi, aby osiągnąć poprzedni poziom produkcji.
Aby sobie z tym poradzić, rolnicy powinni odrobić pracę domową i zaplanować swoje uprawy z wyprzedzeniem. Muszą upewnić się, że określona odmiana lub rodzaj upraw jest odpowiednia dla danego obszaru i upewnić się, że to, co uprawiają, jest zawsze w sezonie.
Wsparcie unijnego projektu ROSE: Wiejska Ekologiczna Zrównoważona Przedsiębiorczość
Projekt europejski ROSE to współpraca 4 partnerów projektu pochodzących z różnych krajów europejskich. Projekt ten ma na celu promowanie rolnictwa ekologicznego i pomoc rolnikom w radzeniu sobie z wyzwaniami rolnictwa ekologicznego, aby stworzyć zrównoważone przedsiębiorstwa ekologiczne.
iED jest wiarygodnym partnerem projektu UE z dużym doświadczeniem w projektach unijnych dotyczących zrównoważonego rozwoju oraz projektach promujących ekologiczne i zrównoważone praktyki rolnicze. Jeśli jesteś zainteresowany, aby zostać naszym partnerem, napisz do nas.
Zobacz
Przeglądy praktyk zawodowych Cedefop: Włochy...
Tematyczny przegląd krajowy (TCR) Cedefop dotyczący praktyk zawodowych dla Włoch został...
Impreza upowszechniająca projekt StartApp
Projekt europejski "STARTAPP - zrównoważone strategie rekrutacji młodych ludzi zainteresowanych...
Certyfikacja roli menedżera ds. dobrego...
Projekt WELLypowstał w odpowiedzi na fizyczne i psychiczne skutki pracy dla pracowników...